Οικογενειακή παράδοση στην αλιεία από το 1915 με καταγωγή από τη Λέσβο

Οικογενειακή παράδοση στην αλιεία από το 1915 με καταγωγή από τη Λέσβο

Οικογενειακή παράδοση στην αλιεία στη Λέσβο εδώ και έναν αιώνα (από το 1915) με ιδιόκτητα αλιευτικά σκάφη του παππού του, Δημήτρη, του πατέρα του Νίκου και του θείου του Γιάννη.

Οικογενειακή παράδοση στην αλιεία

Είκοσι χρόνια πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή, ανάμεσα στο 1895 και το 1914, ο καπετάν Δημήτρης Μπουρνούς ζει και εργάζεται στο ψαροχώρι Αγία Παρασκευή, κοντά στο Τσεσμέ της Τουρκίας. Με τις βάρκες του επιδίδεται καθημερινά στην αλιεία και μέσα σε μεγάλα καλάθια, που κρεμάει στο γαϊδουράκι του, πουλάει την ψαριά του στους δρόμους του χωριού.

Το 1915 με τους διωγμούς, φεύγει από τη Μικρά Ασία και εγκαθίσταται μαζί με άλλους πρόσφυγες στη Μυτιλήνη της Λέσβου. Εκεί, συνεχίζει την αλιεία αποκτώντας όλο και πιο μεγάλα ψαροκάικα (γρι-γρι, ανεμότρατες, μηχανότρατες), έχοντας ως βοηθούς του τη δεκαμελή οικογένειά του.

Ναυπηγούνται τότε με εντολή του, συνολικά τέσσερα αλιευτικά σκάφη, στα οποία ο καπετάν Δημήτρης δίνει ως επί τω πλείστον τα ονόματα των παιδιών του.

Γύρο στο 1960 οι δύο γιοί του, Γιάννης και Νίκος Μπουρνούς, παίρνουν τη δουλειά στα χέρια τους, ως ιχθυοπαραγωγοί και συμπλοιοκτήτες. Θέλοντας να εκσυγχρονίσουν και να ανανεώσουν τον αλιευτικό τους εξοπλισμό, αγοράζουν το 1973 τη μηχανότρατα «Δημήτριος» και το 1976 ναυπηγούν το γρι-γρι «Αγ. Δημήτριος». Δίνουν και στα δύο αλιευτικά, το όνομα του πατέρα τους.

Εργάζονται πολύ σκληρά και προωθούν τις ολόφρεσκες ψαριές όχι μόνο στο νησί της Λέσβου, αλλά και στις ιχθυόσκαλες του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.

φρεσκα ψαρια online-istoria-ixthiopoliou
psaradiko.gr-freska psaria-online

Ο Στρατής Μπουρνούς,

γιος του Νίκου, μαθητής ακόμα, αρχίζει να βοηθά τον πατέρα του σε όλες τις αλιευτικές δραστηριότητες: στην παραλαβή, διαλογή, συσκευασία και πώληση αλιευμάτων. Παράλληλα μαθαίνει όλα τα μυστικά για τα ψάρια: τα είδη, πώς είναι τα φρέσκα ψάρια, τις μεθόδους αλιείας, το πάστωμά τους κ.ά.

Με αυτόν τον τρόπο, αποκτά πολύτιμες και μοναδικές γνώσεις, που τον βοηθούν καθοριστικά στην τωρινή ενασχόλησή του με το λιανικό εμπόριο ψαριών στην Αθήνα. Έτσι καθίσταται άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης ενός και πλέον αιώνα.

freskapsaria-psaradiko-mitilinios

Στη δεκαετία 1978-1988 ο Στρατής Μπουρνούς τελειώνει τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στα ΚΑΤΕΕ Αθηνών. Αποκτά ειδικές γνώσεις για τους Η/Υ και εργάζεται παράλληλα στη φαρμακοβιομηχανία INCO HELLAS και στην οικονομική εφημερίδα ΚΕΡΔΟΣ.

Το 1988 παραιτείται και από τις δύο εταιρείες, προκειμένου να φτιάξει ένα σύγχρονο και πρωτοποριακό ιχθυοπωλείο στην Αθήνα, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Έτσι, τον Μάρτιο του 1988 ανοίγει στην περιοχή του Ζωγράφου το ψαράδικο «ο Μυτιληνιός». Τα καλύτερα ψάρια από τα οικογενειακά καΐκια στη Μυτιλήνη με τη φροντίδα του πατέρα του, Νίκου, αποστέλλονται καθημερινά αεροπορικώς και με πλοία στην Αθήνα και κυριολεκτικά γίνονται ανάρπαστα. Πολλές οικογένειες Μυτιληνιών από τις περισσότερες συνοικίες της Αθήνας γίνονται οι συχνότεροι πελάτες του.

Στις αρχές του 1989 ξεκινά να συνεργάζεται με περισσότερους ιχθυοπαραγωγούς από τη Λέσβο αλλά και από άλλα νησιά της Ελλάδας. Κάθε πρωί από την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου προμηθεύεται αφρόψαρα, κυρίως γαύρο, σαρδέλα κ.ά. Επίσης, καθημερινά παραλαμβάνει άριστης ποιότητας τσιπούρες και λαβράκια -βιολογικά ή μη- από τα καλύτερα ιχθυοτροφεία της χώρας, συνεργαζόμενος μόνο με όσες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας είναι πιστοποιημένες και αυστηρά ελεγχόμενες από τους αρμόδιους φορείς.

Από το 1995, έχοντας καταγράψει σε Η/Υ τις προτιμήσεις των πελατών, τους ειδοποιεί τηλεφωνικά μόλις παραλάβει τα ψάρια της αρεσκείας τους. Αρχίζει τότε να δέχεται πολλές τηλεφωνικές παραγγελίες και να στέλνει καθημερινά σε όλη την Αθήνα ολόφρεσκα ψάρια, καθαρισμένα και συσκευασμένα αεροστεγώς, μαζί με σχετικές συνταγές.

freska-psaria-online

Το 2000 εκσυγχρονίζει την επιχείρησή του προχωρώντας σε αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού, όπως: νέας γενιάς ψυκτικούς θαλάμους, αυτοκίνητα-ψυγεία, μηχάνημα απολέπισης ψαριών, μηχάνημα ύγρανσης θαλασσινών στους πάγκους πώλησης κ.ά.

Καινοτομώντας, προχωρά στην αγορά επαγγελματικού μηχανήματος συσκευασίας κενού αέρος (vacuum), με το οποίο συσκευάζει όλα τα ψάρια των παραγγελιών.

Την ίδια χρονιά ανεβάζει στο διαδίκτυο την ιστοσελίδα του ιχθυοπωλείου και αρχίζει να δέχεται παραγγελίες και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail)! Η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη και σιγά-σιγά οι παραγγελίες από το τηλέφωνο και το Internet κυριαρχούν.

Από τότε, το ψαράδικο «ο Μυτιληνιός» γίνεται από τα ΜΜΕ (τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά) πανελλαδικά γνωστό, ως πρωτοπόρο και καινοτόμο ιχθυοπωλείο. Επίσης, ο ίδιος ο Στρατής Μπουρνούς, πολύ συχνά προσκαλείται από όλα τα ΜΜΕ μαζί με άλλους ειδικούς, για να εκφράσει την προσωπική του άποψη σε επίκαιρα ζητήματα σχετικά με τα ψάρια και την αλιεία.

Στείλτε μας το μήνυμά σας

Αμέσως θα σας καλέσουμε εμείς!

Σας ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Έχει σταλεί.
Παρουσιάστηκε σφάλμα κατά την αποστολή του μηνύματός σας. Παρακαλώ προσπάθησε ξανά αργότερα.